Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x
Zárt udvaron, ingyenes parkolóhely,
minden apartmanhoz külön!
Ingyenes, szélessávú internet,
jó minőségű WiFi hálózat.
Egyedi hőfokszabályozó
minden apartmanhoz!
Nagyon közel a fürdőhöz!
Tiszta, modern apartmanház
nagyon kedvező árakon!

Hajdúszoboszló

Hajdúszoboszló körülbelül 23 000 lakosú alföldi város. Hajdú-Bihar megye központjától, Debrecentől 21 km-re fekszik. Magyarországon itt található az egyik legnagyobb fürdőhely, amely termálvízzel rendelkezik.

Története

Szoboszló neve először 1075-ben, I. Géza királyunk adománylevelében bukkan fel, ebből tudjuk, hogy itt már a 11.században vásárokat rendeztek. Bocskai István fejedelem 1606-ban hajdúkat telepített a városba, innen származik a településnév „hajdú” előtagja. 1660-ban a budai török pasa hadjárata nyomán szinte teljesen elpusztult a város.
Hajdúszoboszló a 19. század közepén a betyárvilág felszámolásával kapcsolatban szerepelt az országos lapokban. A város lakóinak életére és vagyonára ekkoriban 50-60 perzekutor vigyázott.


Hajdúszoboszló élete 1925. október 26-án döntő fordulatot vett, ekkor ugyanis egy kutatófúrás alkalmával olaj vagy gáz helyett termálvíz tört fel több mint egy kilométer mélységből. Az itt lakók gyakran keresték fel a forrást, mert hamar kitapasztalták, hogy szokatlan illatú, kénes és jódos vize az ízületi bántalmakra, derékfájásra megkönnyebbülést hoz.
A gyógyvízre épülő gyógyfürdő és strand hatására a település gyors fejlődésnek indult.

Belváros, nevezetességek

A fürdőnegyed nagyon közel van Hajdúszoboszló belvárosához. A sétálóutcán lépten-nyomon vendéglőkbe, boltokba lehet betérni. A belváros meghatározó műemléke a református templom. Eredetileg gótikus stílusban épült a  15. században, ám 1711-1717 közötti felújításkor barokk stílusjegyeket kapott. A templom belseje klasszicista jellegű, az említésre méltó 1816-os Mózes-székkel, csillag- és virágdíszes motívumokkal. A templom előtt az I. világháborúban elesett magyar katonák emlékhelye található. Az út másik oldalána  Szent László tiszteletére emelt katolikus templom áll. A barokk stílusú épületben Szent Erzsébet életét bemutató freskókat láthatunk.


A belváros egyik legrégibb vendéglője előtt  Bocskai István fejedelem lovasszobrát találhatjuk, Marton László alkotását.
A Fazekas-ház a református templom melletti erődfaltól kb 500 m-re található. A nádfedeles emlékház a nádudvari keramikusnak, Fazekas Istvánnak a műhelye, egyúttal élő népművészeti kiállítás is.


Hajdúszoboszló múzeuma Bocskai nevét viseli. Udvarán egy 100 négyzetméteres fedett színben  mezőgazdaság-történeti kiállítás tekinthető meg, amely a 19-20. század technikai eszközeit mutatja be, a környéken egyedülállóan látványos formában. A múzeum  különlegessége az Oborzil-Jeney művészházaspár munkája, alumíniumharangok együttese.

A fürdő

A fürdőpark Európa legnagyobb strandból, uszodából, aquaparkból és élményparkból álló üdülőkomplexuma. Az idősebbek leginkább a termálvizes medencéket részesítik előnyben. A fiatalabbak a mesterséges hullámverést, a mediterrán tengerpartot kedvelik elsősorban. A strand területén gyorsúszó medence, kisgyermek-medencék,játszóterek és halastó találhatók. Az aquaparkba külön belépőjegy szükséges.

 

View the embedded image gallery online at:
http://sovaapartman.hu/index.php/hajduszoboszlo#sigProId5cbc2b7144

 

 

 

 

[Forrás: wikipedia]